Nalatenschap en Schenkingen

Hoe mooi is het wanneer je het vermogen wat je hebt opgebouwd kunt delen met een ander?

Een vermogen vergaar je ten tijden van je leven, dit kan zijn door het inkomen wat je verwerft door te werken, door het ontvangen van een erfenis of schenking of wellicht door het winnen van de loterij. De eerste drie liggen redelijk in de lijn der verwachting, de laatste is een redelijke gok waarin de kans van slagen normaliter niet heel erg groot is.

JE EIGEN WENSEN T.O.V. DE WET, WAT WIL JIJ?

Op dit moment kun je er al over nadenken hoe je het vermogen wenst over te laten gaan naar mogelijke familie, vrienden of wellicht het goede doel. De wet heeft hierin vanuit het erfrecht al een tal van bepalingen gemaakt, maar zijn dit ook uw wensen? Deze kunnen per persoon heel verschillend zijn. En wil je wachten totdat jij zelf onder de zoden ligt, of wil je wellicht al met warme hand het één en ander overdragen? En uiteraard komt de belastingdienst hier vaak ook weer om de hoek kijken, maar hoe zit dit nu eigenlijk? En welke mogelijkheden heb je om dit wellicht fiscaalvriendelijk over te laten vloeien naar de gewenste ontvangers?

Hierin zijn tal van regelingen welke het fiscaal vriendelijk over laten vloeien van vermogen mogelijk maakt, zowel ten tijde van leven als na overlijden. En uiteraard kunnen deze heel mooi samen vallen. Estate planning noemt met dit ook wel, dit is niet meer dan een goed uitgedacht plan van wat te doen met het vermogen voor nu en in de toekomst richting de mensen of instanties welke  jijzelf wenst en kiest!

TESTAMENT EN VOLMACHT.

En heb je ook al nagedacht over wie dit dan allemaal gaat afwikkelen wanneer je er niet meer bent? De grootste familieruzies komen helaas door een onderliggend issue, geld! Door iemand aan te stellen om de zaken te behartigen, kan dit voor een groot deel voorkomen worden. Denk hier ook aan een mogelijke levenvolmacht, voor wanneer je zelf niet meer beslissingsbevoegd bent. In een testament leg je de zaken vast voor na je overlijden, in een volmacht leg je zaken vast ten tijde van leven. In al deze zaken heb ik een fijne samenwerking gevonden met notariaat Slochteren, mr. J. van der Ploeg.

Gaan wij hier samen eens naar kijken? En bepalen welke richting je op wenst te gaan? Ook hier valt de wetgeving, het verstand en gevoel weer samen en wie kun je dan beter inschakelen dan ik. Ook wanneer een dierbare al is overleden komt er veel op u af, ik pak dit graag gezamenlijk met je op.

Marion Olthuis # 06 29 07 58 01