Minder belasting op je spaargeld

Soms kun je door kleine aanpassingen te doen, geld besparen op de aangifte inkomstenbelasting.

Belasting in box III

Maar hoe werkt die heffing nu eigenlijk? Het heffingsvrije vermogen in box III gaat per 1 januari 2021 naar € 50.000 of bij fiscaal partners naar € 100.000. De heffing welke na de vrijstelling volgt, dus meer dan € 50.000 of € 100.000 aan vermogen, wordt stapsgewijs belast. De eerste schijf gaat uit van een rendement van 1,9%, de tweede schijf van 4,5% en de derde schijf van 5,69%. Dit fictieve rendement wordt dan belast met 31% heffing. Per saldo ziet dit er als volgt uit; de eerste schijf van € 50.000 tot € 100.000 is gemiddeld belast met 0,589%, de tweede trap vanaf € 100.000 tot € 1.000.000 is gemiddeld belast tegen 1,395%, wie meer heeft dan € 1.000.000 wordt over dat deel gemiddeld belast tegen 1,7639%

Maar wat is hier tegen te doen?

Aan de heffing zelf kan niet zoveel gedaan worden. Er kan echter wel iets gedaan worden aan het vermogen welke wordt belast.

Schenkingen;

Een deel van het geld kan weggeschonken worden. Doe dit fiscaal vriendelijk, dit zodat de ontvanger geen of minder belasting moet betalen over de schenking, dan mogelijk over de nalatenschap. Let wel op dat de vermogensaangroei bij de ontvanger kan zorgen voor een vermogensheffing, of dat dit effect heeft op de te ontvangen toeslagen.

Groenbeleggingen;

In groenbeleggingen kan fiscaal vriendelijk gespaard worden, mits dit gebeurt in erkende fondsen, check hiervoor de site van de belastingdienst. Let wel, het gaat hier om beleggen en beleggen brengt risico’s met zich mee.

Inlossen;

Wellicht zijn er nog dure kredieten naast het spaargeld. Spaargeld levert op dit moment vaak niet al te veel op en kredieten slurpen hoge rentes. Dus onderneem actie en los het dure krediet in. Wellicht is het zelfs verstandig om een deel van de hypotheek in te lossen met geld wat boven de vrijstelling valt. Zorg dat in deze situatie de voor- en nadelen helder zijn, voordat er actie wordt ondernomen.

Fiscaal vriendelijk sparen;

Is er een pensioengat? Dan is er wellicht een mogelijkheid om spaargelden fiscaal vriendelijk weg te zetten voor het pensioen voor later. Uitgaven voor pensioen zijn mogelijk fiscaal aftrekbaar, hier wordt waarschijnlijk dan ook geen belasting over geheven. Daarnaast doet het ’t box III vermogen slinken. Wilt u weten of u ruimte heeft om fiscaal vriendelijk te sparen, dan kan dit uiteraard berekend worden.

Uitgeven;

Wat uiteraard ook kan en vaak niet wordt genoemd, is het geld uitgeven. Helaas kunnen we op dit moment bijna niet op vakantie, maar een nieuwe auto aanschaffen, die elektrische fiets, nieuwe meubels, of die gehele garderobe vernieuwen 😉 het kan allemaal om het vermogen te doen laten slinken. Maar ook het doen van grote uitgaven welke normaliter in de toekomst liggen, kunnen naar voren gehaald worden.

Dit alles maakt het mogelijk om het vermogen dit jaar nog te laten slinken. De volgende pijldatum is voor de fiscus 1 januari 2022. Is er een vermogen onder de € 50.000 respectievelijk € 100.000, dan is er in box III niet zo heel veel aan de hand. Maar check ook het vermogen ten opzichte van de toeslagen. Voor de huurtoeslag is er bijvoorbeeld een maximum vermogensgrens van € 31.340 (zonder toeslagpartner) respectievelijk € 62.680 (met toeslagpartner).

2022 lijkt nog ver weg, maar het is goed om de planning omtrent het vermogen al vroeg in het jaar op te starten, zo kan er een gedegen plan gemaakt worden en is er voldoende tijd om het ook daadwerkelijk uit te voeren.

Mochten er vragen zijn, even met mij sparren over de mogelijkheden, of een daadwerkelijk plan van aanpak maken, neem contact met mij op.

Marion Olthuis #06 29 07 58 01

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s