Wat als één ouder komt te overlijden na de scheiding?

Je ex-partner komt te overlijden, jullie hebben gezamenlijk minderjarige kinderen en jij hebt het gezag, wat nu?

Wanneer de overleden ouder geen testament heeft opgemaakt, ben jij als achterblijvende ouder de wettelijk vertegenwoordiger van de kinderen en belast met de afwikkeling van hun erfenis. De kinderen zijn zonder testament en wanneer je ex-partner niet hertrouwd is, automatisch zijn of haar erfgenamen.

AANVAARDEN VAN DE NALATENSCHAP

De wettelijk vertegenwoordiger van de kinderen kan de erfenis beneficiair aanvaarden of verwerpen. Wordt er geen keuze gemaakt binnen drie maanden na overlijden, dan wordt de erfenis automatisch beneficiair aanvaard. Beneficiaire aanvaarding houdt in dat je de nalatenschap alleen accepteert wanneer de bezittingen groter zijn dan de schulden. De wet regelt daarnaast dat minderjarige kinderen nooit aansprakelijk gesteld worden voor mogelijke schulden uit een erfenis. Mocht het dan ook zo zijn dat de schulden groter zijn dan de bezittingen, dan kunnen deze niet geclaimd worden bij de minderjarige kinderen.

De nalatenschap verwerpen door de wettelijk vertegenwoordiger gaat niet zomaar. Deze moet hiervoor toestemming vragen aan de kantonrechter, hier dient een gedegen opgave van bezittingen en schulden opgegeven te worden. Mocht er namelijk een positief saldo zijn, dan zal de rechter niet zomaar toestemming geven voor verwerping.

Laat je dan ook goed informeren door een notaris, wat wel en niet te doen binnen de nalatenschap!

EMOTIONELE ROLLERCOASTER

Maar hoe is dit emotioneel? Je ex-partner is overleden, de vader of moeder van je kinderen. Je hebt hoogst waarschijnlijk tijdens de scheiding al een emotionele periode meegemaakt en nu ben je dan gescheiden, al dan niet een korte of lange periode en dan moet je zijn of haar spullen door. Voor de kinderen doe je dit uiteraard, maar leuk kan echt heel anders zijn.

Je moet alles bij langs, zijn of haar papieren & digitale administratie, zijn of haar kleding, bankzaken, eigendommen, iedereen informeren, contracten opzeggen, saldo-opgaven opvragen en mogelijk zelfs zijn of haar woning verkopen. Dit kan als zeer heftig worden ervaren.

TESTAMENT

Middels het opmaken van een testament kan het ook anders. In het testament kun jij, als ouder van de kinderen voor het geval jij komt te overlijden, vastleggen hoe jij wenst dat je nalatenschap wordt verdeelt, maar in deze wellicht nog belangrijker wie de afwikkeling van je nalatenschap op zich neemt, dit kan bijvoorbeeld een familielid zijn, een vriend(in) of bijvoorbeeld een notaris. Zo ontlast jij je ex-partner en weet jij dat de afwikkeling in goede handen is.

Heb je vragen, neem dan contact met mij op! Ook bij een scheiding hoort je testament, spreek hem met mij door om te beoordelen of aanpassingen nodig zijn!

Marion Olthuis # 06 29 07 58 01

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s