Huwelijkse voorwaarden en de scheiding

Wanneer je trouwt op huwelijkse voorwaarden, kunnen er dan toch nog problemen komen wanneer je gaat scheiden?

Dit is een vraag welke mij onlangs werd gesteld en het antwoord hierop is een hele duidelijke; ja!

Huwelijkse voorwaarden betekent eigenlijk niets meer of minder, dan dat je voorafgaand aan het huwelijk of geregistreerd partnerschap afspraken met elkaar maakt. Wat is van de één, wat is van de ander, hoe gaan we om met het inkomen wat wij ten tijde van het huwelijk verdienen en het vermogen? Wat zien wij als gemeenschap en als privévermogen? En wat te doen bij vermenging van deze twee?

MAAR WAT KAN DAN HET PROBLEEM ZIJN WANNEER JE GAAT SCHEIDEN?

Het grootste probleem is vaak dat de afspraken niet duidelijk zijn en/of niet juist zijn uitgevoerd. Heb je bijvoorbeeld afgesproken dat het inkomen wat er verdiend wordt, periodiek (dus per jaar), gelijkelijk verdeeld dient te worden, maar wordt er nimmer een afrekening en een daadwerkelijke verrekening periodiek gemaakt? Dan is het maar de vraag of je wel aan de voorwaarden hebt voldaan. Het kan dan zijn dat er gesteld wordt dat je gehuwd bent alsof in gemeenschap van goederen en dat er zo ook afgerekend wordt, dus alles 50/50. Het kan ook zijn dat privévermogen in de gemeenschap, bijvoorbeeld de echtelijke woning, is gestoken, maar dit niet meer exact terug te vinden is hoe de verdeling nu daadwerkelijk was. En wat nu wanneer de één vermogen in het gemeenschappelijk goed steekt en de ander kennis?

De basis is, dat er vaak gesteggel komt over afspraken welke in de basis zijn gemaakt, maar niet juist zijn uitgevoerd en/of begrepen. Je trouwt vaak uit liefde met elkaar met alle beste bedoelingen en zit op dat moment op één lijn, die lijn is alleen geregeld ver te zoeken wanneer deze geliefden niet meer zo geliefd met elkaar zijn en in scheiding liggen. Dan kun je die afspraken plotseling toch weer heel anders uitleggen, want ja zo hebben wij het destijds niet bedoeld, en wie heeft dan gelijk….

EEN PUNT WELKE NIET VASTGELEGD KAN WORDEN IN DE HUWELIJKSE VOORWAARDEN.

De alimentatie, deze kan pas vastgesteld worden ten tijde van de scheiding op basis van behoefte en draagkracht of op basis van onderlinge afspraken op het moment van scheiding.

DE KINDEREN

En uiteraard een heel belangrijk punt, de kinderen. Hier is geen vast omlijnde overeenkomst voor. Het ouderschap is immers aan veranderingen onderhevig. Deze dient, voordat de scheiding aanhangig gemaakt kan worden bij de Rechtbank, opgesteld te worden.

BIJHOUDEN BOEKHOUDING

Een van de belangrijkste zaken ten tijde van een huwelijk is het bijhouden van een boekhouding, maar helaas wordt dit bijna nooit gedaan. Het alleen opstellen van de voorwaarden is niet genoeg wanneer je niet meer weet wie wanneer welk bedrag heeft ingelegd, of juist heeft onttrokken. Misschien voor nu niet de meest liefdevolle klus, maar mocht er ooit discussie komen, dan zijn jullie beiden blij dat jullie de administratie zo goed op orde hadden!

Eens per jaar alles goed op een rijtje zetten, afspraken duidelijk noteren in aanvulling op de huwelijkse voorwaarden is dan ook echt een pré. Dit kan door het opmaken van een vaststellingsovereenkomst. Zo blijven de afspraken zuiver en duidelijk en voor in de toekomst wellicht een waardevol bezit.

Bij vragen hierover, of wanneer er hulp gewenst is bij het opstellen van deze afspraken. Bel mij gerust!

Marion Olthuis # 06 29 07 58 01